Mottom celoslovenského rómskeho festivalu je búranie múrov v spoločnosti

15.10.2010 Snina

Snina 15. októbra (TASR) - Pomyselné búranie múrov medzi minoritnou a majoritnou časťou spoločnosti je hlavným mottom 8. ročníka Celoslovenského rómskeho festivalu Ternipen, ktorý sa dnes začne v meste Snina o 17.00 h.
Na pódiu Mestského kultúrneho strediska sa chce počas dvoch festivalových dní k tejto myšlienke prihlásiť prostredníctvom svojich vystúpení takmer 250 účinkujúcich z domova aj zahraničia.
Dnešný galaprogram odštartujú v popoludňajších hodinách pozvaní speváci prostredníctvom rómskych i nerómskych piesní. \"Ich spevy budú prichádzať spoza improvizovaného múru, ktorí následne z hľadiska jeho nezmyselnosti spoločne zbúrajú, \" uviedla pre TASR Jarmila Kotlárová z organizačného tímu tohtoročného festivalu. Ambíciou podujatia je podľa jej slov okrem prezentácie typickej rómskej kultúry aj snaha o nadväzovanie úzkeho kontaktu medzi Rómami a majoritnou časťou spoločnosti. \"Aktuálne chceme poukázať na to, že výstavba betónových oplotení nie je tou správnou cestou, mali by sme sa skôr zamerať na budovanie mostov, ktoré by mohli ľudí spájať, \" doplnila Kotlárová.
Dnešné vystúpenia sa uskutočnia bez elektronických hudobných nástrojov. \"Chceli by sme týmto spôsobom poukázať na históriu a autentickosť rómskej kultúry, ktorá má oproti tej tradičnej ľudovej svoje odlišnosti a špecifiká, \" zhodnotila organizátorka podujatia. Počas dvoch dní zhliadnu návštevníci festivalu napríklad predstavenie rómskeho divadla Romathan, francúzskeho tanečného súboru Terne Roma, i maďarského Romano Suna. Vystúpi aj saxofonista Patrik Žiga, Lianka Oláhová, spevák Maroš Bango či ľudový rozprávač Jožko Jožka.
Festival, ktorý podporilo Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR, organizuje každoročne občianske združenie Rómske centrum Ternipen. Pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva poskytuje v regióne Snina počas roka poradenstvo a viacero vzdelávacích aktivít. \"Z posledných by som spomenula napríklad projekt s názvom Policajt a Róm, Som žena, budem matkou či Chcel by som sa stať slušným človekom, \" podotkla Kotlárová.
 

Vyberte región